Informace o výrobku:
· Principem testu je hydrolýza substrátu (hippurát sodný) mikrobiálním enzymem hippurát hydrolázou za vzniku kyseliny benzoové a glycinu. Glycin generovaný touto enzymovou reakcí je detekován po 24 hodinách inkubace reakcí s chromogenem (ninhydrin) za vzniku modrofialově zbarveného produktu reakce.
Složení testu:
· Substrátový proužek 50 ks
· Činidlo 15 ml
· Test obsahuje plastové proužky s instalovanou papírovou zónou, která je nasycena hippurátem sodným, substrátem hippurát hydrolázy. Dále obsahuje kapací lahvičku s činidlem.
Pracovní postup:
1. Připravte bakteriální suspenzi čisté 24 hodinové kultury testovaného mikroorganismu v 0,5 ml fyziologického roztoku.
2. Substrátový proužek ponořte do zkumavky se suspenzí tak, aby byla papírová zóna celá ponořena a lehce promíchejte.
3. Inkubujte 24 hodin při 37 °C.
4. Po ukončení inkubace přidejte po stěně zkumavky cca 0,2 ml (4 kapky) činidla. Nemíchejte!
5. Inkubujte 5-10 minut při laboratorní teplotě (18–24 °C).
6. Odečtěte výsledek testu a proveďte hodnocení.
Hodnocení testu:
· Pozitivní reakce: vytvoření modrofialového zbarvení především v místě styku činidla s inokulem (tzv. prstenec).
· Negativní reakce: nedošlo k barevným změnám.
Standardní kontrolní kmeny pro použití testu:
· Streptococcus agalactiae ... CCM 6187 ... pozitivní
· Streptococcus pyogenes ..... CCM 4425 ... negativní
Skladování a expirace:
· Výrobek skladujte v suchu při teplotě +2 až +8 °C. Při dodržení těchto podmínek je expirace 12 měsíců od data výroby.